Siyaset
Avrupa Parlamentosu’ndaki kadın oranı 45 yıl sonra ilk kez düştü
Yeşiller ve Avrupa Özgür İttifakı grubu, yüzde 50.9 kadın üye oranı ile Avrupa Parlamentosu’nda cinsiyet dengesinin yakalandığı tek siyasi grup oldu.
Avrupa Parlamentosu‘ndaki (AP) kadın üyelerin oranı 45 yıl sonra ilk kez azalırken, parlamentodaki yaş ortalamasında ise yükseliş oldu.
AP’nin 10. yasama döneminin ilk genel kurulu 16-19 Temmuz tarihleri arasında Fransa’nın Strazburg şehrinde yapılacak.
Avrupa merkezli sosyopolitik araştırma platformu EU Matrix’ten alınan verilere göre, AP’nin yeni dönemdeki üyelerinin yüzde 38.75’ini kadınlar oluşturdu.
Sosyopolitik araştırma platformunun kurucusu ve CEO’su Doru Frantescu yaptığı açıklamada, “Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapıldığı 1979 yılından bu yana ilk kez kadınların oranı bir önceki döneme göre azaldı. Bu sadece yüzde 1’lik bir düşüş olsa da cinsiyet eşitliğine doğru yükseliş eğilimi ilk kez gerçekleşmedi,” diye belirtti.
Sadece Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı (EFA) grubu yüzde 50.9’luk kadın AP üyesi oranıyla en yüksek cinsiyet eşitliği oranına sahip oldu.
Sol ve merkezci Avrupayı Yenile yaklaşık yüzde 45 kadın milletvekili oranı ile ikinci sırada yer alırken, yüzde 21.7 ile en düşük orana aşırı sağcı Avrupa Muhafazakârlar ve Reformistler Grubu sahip oldu.
Frantescu, kadın oranının düşük olmasının Yeşiller/EFA, Avrupa Yenile ile Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı’nın (S&D) AP’de seçimlerde sandalye kaybetmesiyle ilişki olabileceğini söyledi.
Ayrıca sadece Sol grup, AP üyesi sayısını arttırdı.
Sandalye sayısını artıran merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) ile aşırı sağcı Avrupalı Muhafazakârlar ve Reformistler Avrupa şüphecisi güçler olarak, “Avrupa için Vatanseverler” ve “Egemen Ulusların Avrupası” adında iki grup oluşturdu.
Merkezci ve sol gruplarda her zaman daha fazla kadının olmasına ilişkin yaptığı açıklamada Frantescu, “Bu daha çok sosyolojik bir olgu, kadınların siyasete katılma olasılığıyla bir ilgisi yok,” dedi.